zoom: Scarlett Hooft Graafland

“Je ziet alleen het fantasierijke, bijna surrealistische eindresultaat, dat mensen de ruimte geeft om een reis te maken in haar werk.”

Gesprek met Sabrina Kamstra, Hoofd Kunstzaken AMC Amsterdam
Scarlett Hooft Graafland

VOUS ETES ICI
Hans en Francis kende ik al voordat ze VOUS ETES ICI begonnen. Eind jaren negentig heb ik hier in het AMC een tentoonstelling gemaakt met hun grote zeefdrukken. Vanaf het ontstaan van de galerie heb ik ze gevolgd en later heb ik het werk van Scarlett Hooft Graafland bij ze geïntroduceerd. Ik kwam 

Scarlett op het spoor via een andere kunstenaar. Haar werk intrigeerde me en ik vond het interessant om in het AMC haar eerste tentoonstelling in Nederland te organiseren. Om haar werk breder te laten zien, ben ik gaan nadenken over een galerie. VOUS ETES ICI vertegenwoordigde nog nauwelijks fotografen, maar wel veel conceptuele kunstenaars. En als je bij Scarlett’s werk de diepte ingaat, ligt daar een concept aan ten grondslag. Daarom vond ik haar werk heel goed bij de galerie passen. Hans en Francis waren enthousiast en zijn met haar gaan werken. Wij hebben toen later bij de galerie twee werken uit de Salt Series aangekocht.

Het werk
Scarlett heeft het vermogen om haar fantasie in een still neer te zetten. Haar foto’s zijn het resultaat van een heel proces. Het interessante is dat ze van tevoren weet wat ze wil bereiken maar voor de realisatie afhankelijk is van de situatie ter plekke.

Meestal lukt het haar om mensen te motiveren mee te werken aan de realisatie van het beeld. De manier waarop zij creëert en de openheid daarbinnen fascineren mij. Een foto is een momentopname van maanden, zo niet jaren werken. Dat deel van het verhaal neemt ze niet mee in haar werk. Je ziet alleen het fantasierijke, bijna surrealistische eindresultaat, dat mensen de ruimte geeft om een reis te maken in haar werk. Geen enkele foto is gemanipuleerd, je ziet wat door Scarlett zelf teweeg is gebracht.

Opdracht
In opdracht van het AMC heeft Scarlett de Reindeer Series gemaakt. Als wij een opdracht geven wordt die heel duidelijk geformuleerd en ook de plek waar het werk komt te hangen is dan al bekend. In dit geval wilden we de foto’s graag op folie geprint hebben, zodat ze aan twee kanten zichtbaar zouden zijn. Scarlett had nooit eerder met deze techniek gewerkt en het was dus een echte uitdaging. 

Het was een omvangrijk project, eerst het traceren van de rendieren en daarna nog het contact zoeken met de herders om dichterbij de dieren te komen.

Blote billen
Tijdens haar presentatie hier in het AMC hebben we de eerste werken van Scarlett gekocht: de complete serie van vijf werken uit de Iceland Series. Die hangen nu al vrij lang op de tweede etage. Er is een moment van protest geweest vanwege de blote billen, men dacht dat die aanstootgevend zouden kunnen zijn voor de patiënten. Die blote billen van Scarlett dat is natuurlijk hilarisch, maar ze moesten en zouden weg. Inmiddels is dat niet meer zo. Want toen de wanden moesten worden geschilderd en de werken tijdelijk werden weggehaald vroeg iedereen: ‘Wanneer komen ze weer terug’? Uiteindelijk bleek het toch niet zo’n slechte plek te zijn.  

Werken van Scarlett Hooft Graafland in de collectie:

Iceland Series, 2004
Reindeer Series, 2009
Masmo! 1, 2004
Sweating Sweethearts 1, 2004

« Naar interviewoverzicht

Tell a friend
Close window

 

       

 

Request price
Close window