zoom: Scarlett Hooft Graafland

“Scarlett duikt altijd onder in de lokale gemeenschap op afgelegen plekken. Het is zo bijzonder dat ze dit onderneemt, ze is bij uitstek een kunstenaar die leeft voor haar kunst.”

Gesprek met Clarisse Venekamp, Cake Film & Photography
Scarlett Hooft Graafland

VOUS ETES ICI
Francis ken ik vanuit een vroegere samenwerking in de filmbranche. We waren elkaar eigenlijk uit het oog verloren tot ik in een galerie in Londen het werk van Scarlett zag. Ik hoorde dat ze uit Nederland komt en hier door VOUS ETES ICI wordt vertegenwoordigd. Toen heb ik meteen Francis gebeld en ben naar het werk gaan kijken.

  

De aankoop
Eigenlijk kwam ik voor Harvest Time, het werk ‘met de hoedjes’ want dat werk had ik in Londen gezien. Maar toen ik de ‘dames op de zoutberg’ zag, was ik daar zo ontzettend weg van dat ik al meteen in dubio stond. Ik kon gewoon niet kiezen en dat heeft uiteindelijk geleid tot de aankoop van beide werken. Daar zat slechts vier weken tussen. Van de zoutbergen heb ik nooit spijt gehad, dat is een geweldig werk. Maar ook ben ik erg blij met de hoedjes. Ik moet mezelf echt inhouden om niet nog meer te kopen.

Het werk
Van het meeste werk van Scarlett word ik heel erg vrolijk. De landschappen en de onderwerpen die ze kiest zijn erg bijzonder. Het idee om dames met uitstaande rokjes met in de hand een suikerspin van roze wol op uitlopende zoutbergjes neer te zetten ... Dat kan zich alleen in éen unieke geest ontspinnen.

Scarlett duikt altijd onder in de gemeenschap. 

Het is zo bijzonder dat ze dit onderneemt, ze is bij uitstek een kunstenaar die leeft voor haar kunst. Voor mij is Scarlett een performance kunstenaar én een beeldhouwer op locatie. Ook het kleurgebruik in haar werk speelt bij mij een rol. Zelfs als ze tegen een donkere lucht vrachtauto’s in zout fotografeert, is het nog steeds prachtig om naar te kijken. Wat ik ook heel sterk voel in het werk van Scarlett is haar milieubewustzijn. Zoals ze op de Noordpool in een ijsberenvel op een keukentrapje zit, merk je dat ze landschappen opzoekt waarvan ze bang is dat ze zullen verdwijnen. Dat is echt iets om over na te denken.

De plek
Sweating Sweethearts 2 hangt al heel lang op deze plek bij de keuken. Zo kun je er vanuit bijna elke hoek in huis naar kijken. Het werk met de hoedjes wacht nog op een plek, we moeten eerst de kindertekeningen van onze zoon verplaatsen. We wisselen zo nu en dan wel met de opstelling.

Een muur verandert bij ons regelmatig van kleur en dat bepaalt mede wat, waar komt te hangen. 

Samenwerking
Toen ik met het werk van Scarlett in aanraking kwam, wilde ik haar ook graag persoonlijk leren kennen. Naarmate ik vaker met Scarlett en Francis sprak, ontstond het idee om haar commercieel te vertegenwoordigen. We hebben een eigen film- en fotografieproductiebedrijf en het leek me interessant als Scarlett ook werk in opdracht zou maken. Wij zijn toen een samenwerking aangegaan en inmiddels heeft ze voor een champagnemerk opnames gemaakt in Bolivia. We zoeken voor haar uiteraard naar opdrachten waarbij ze als kunstenaar volledig in haar waarde wordt gelaten.

 

Werken van Scarlett Hooft Graafland in de collectie:

Sweating Sweethearts 2, 2004
Harvest Time, 2006

« Naar interviewoverzicht

Tell a friend
Close window

 

       

 

Request price
Close window