zoom: Charlie Roberts

“Op het eerste gezicht lijken het simpele streken, maar er zit toch diepte in de figuurtjes. Zelfs die hele kleine mensjes geeft hij veel dynamiek mee.”

Gesprek met privéverzamelaar (Breukelen)
Charlie Roberts

VOUS ETES ICI
Zowel privé als vanuit ons familiebedrijf kennen wij veel galeries in Amsterdam. VOUS ETES ICI hebben we enkele jaren geleden ontdekt, tijdens een galerietocht met een kunstadviseur. We bezochten circa zes galeries en VOUS ETES ICI was de eerste. De galerie die ernaast zit kennen we goed, maar we waren gek genoeg nog nooit linksaf geslagen, de kennismaking was heel verrassend.

De aankoop
Bij ons eerste bezoek had Charlie Roberts er een tentoonstelling. Dit was ook meteen onze eerste ontmoeting met zijn werk en zowel mijn 
 

familieleden als ik waren er enorm door verrast. Die kleine tekeningen, zoiets had ik nog nooit gezien. Wat vooral opviel waren zijn tekeningen met een verhaal, een soort strip. In eerste instantie viel ons oog op een verhaal over Adam en Eva, de ‘oorspronggeschiedenis’ van de mens. Omdat we nog meer galeries gingen bezoeken, hebben we het niet meteen gekocht. Toen we terugkwamen was het werk helaas al weg. We zijn Charlie Roberts gaan volgen, later zagen we zijn werk ook in Kunsthal Kade in Amersfoort. Gezamenlijk hebben we toen een serie tekeningen en een sculptuur gekocht, dit werk heb ik privé aangeschaft.

Het werk
Op het eerste gezicht lijken het simpele streken, maar er zit volop diepte in de figuurtjes. Zelfs die hele kleine mensjes geeft hij veel dynamiek mee, dat vind ik zo bijzonder. Ik vraag me weleens af of hij nooit een fout maakt, als je bedenkt dat hij zo een heel vel vol weet te schilderen. Het ziet er allemaal zo soepel uit. Omdat alles erg gedetailleerd is, zie je telkens weer nieuwe dingen. Dit werk gaat over een  

jongen en een meisje, ik geloof een broer en zus. In het begin hebben ze ruzie en gaan ze allebei hun eigen weg. Dan zie je allerlei traumatische toestanden en aan het einde komen ze toch weer bij elkaar, je ziet ze samen in een caravan zitten. Het verhaal valt niet meteen op, maar als je er langer naar kijkt gebeurt er ontzettend veel.

De plek
Dit werk is meteen na aankoop hier in huis terechtgekomen, want ik heb het heel bewust voor mezelf gekocht. We hebben het eerst in laten lijsten, want ik vind het papier te fragiel om zo aan de muur te prikken. Op de plek waar het nu hangt komt het goed tot zijn recht. Je ziet het als je op de bank zit en het is een muur waar je vaak langsloopt, dan kan je er even een glimp van opvangen. Eens in de zoveel jaar wisselen we de werken en dan kan het zijn dat mijn privéwerk ook wel een plaats krijgt in een van de kantoren.

Ontmoeting
We hebben Charlie Roberts ook zelf ontmoet. Het liefst zouden we kunstenaars vaker willen   

ontmoeten. Je krijgt dan meer gevoel bij wat iemand bezielt, waar hij mee bezig is en welk werkproces hij doormaakt. Dat maakt de werken alleen maar interessanter. Vooral als je iemands werk volgt en het meer in de diepte wilt verzamelen, geeft een persoonlijke ontmoeting een extra dimensie.

Werk van Charlie Roberts in de collectie:

zonder titel (Songtext), 2010
Owl Hat, 2008

« Naar interviewoverzicht

Tell a friend
Close window

 

       

 

Request price
Close window