zoom: The making of My White Knight

Dynamiet is illegaal maar je kunt het gewoon op straat kopen voor een aantal Bolivianos, een paar euro.

Column Scarlett Hooft Graafland
The making of My White Knight

In december vorig jaar heb ik de foto ‘My White Knight’ gemaakt in de Salar zoutwoestijn van Bolivia. Ik had een idee om op een grote vrachtwagen een zware lading vracht ‘licht’ te doen voorkomen, en dit in een oneindigende witte vlakte.
Strijkers leken me geschikt materiaal hiervoor, bij elkaar gebonden en die dan met een lont midden in de berg zout plaatsen. Een vrachtwageneigenaar die op die zoutvlakte werkt en met wie ik al vaker projecten had gedaan, Rosendo, wilde me wel helpen en zijn vrachtwagen ter beschikking stellen. Nadat hij een grote berg zout achterop zijn truck had geladen en we een mooie locatie hadden opgezocht in de woestijn, deden we een eerste

poging. Op de een of andere manier lukte ons het niet het vuurwerk aan te krijgen met het lont, ook niet na er een lapje doordrenkt met benzine omheen gewikkeld te hebben. Waarschijnlijk was de lading zout te nat.
En toen ontstond het idee om het te gaan proberen met dynamiet. 
Dynamiet is in de Altiplano een bijna ‘alledaags’ materiaal in en rond de mijngebieden. In de mijnindustrie wordt, naast boormachines, beitels en ander gereedschap, ook veel dynamiet gebruikt. Het is weliswaar illegaal maar je kunt het gewoon op straat kopen voor een aantal Bolivianos, een paar euro.

Onlangs zag ik in de cinemateca in La Paz (de hoofdstad van Bolivia) de documentaire ‘Todo las dias la noche’ van de Zwitserse fotograaf Jean-Claude Wicky. Met indrukwekkende videobeelden en fotomateriaal laat Wicky het verhaal zien van het erbarmelijke leven van enkele mijnwerkers in Bolivia. Hij heeft mijnwerkers jarenlang gevolgd in grote mijnsteden als Potosi en Oruro waar de 
werkomstandigheden zo primitief zijn dat het bijna

middeleeuws aan doet. Een heel trieste film, maar heel indrukwekkend hoe hij dit heeft vastgelegd met indringende foto’s om zo ook meer internationale aandacht te krijgen voor deze nijpende situatie.

Op zoek dus naar dynamiet! Maar in de verre omtrek van de zoutwoestijn in de omliggende plaatsen was geen dynamiet te krijgen. We probeerden de mijnplaats San Cristobal, maar doordat die mijn in handen is van Japanners bleek dit niet mogelijk, zij hanteren strengere regels. Dan maar naar La Paz, een busreis van zo’n 12 uur over hobbelige zandwegen, dat was de beste optie.
Een aantal dagen later, nu met een zak vol dynamiet, deden we een nieuwe poging. Ook bracht ik meer flessen witte spuitlak; het beeld leek me krachtiger met een witte vrachtwagen en de vorige keer hadden we de vrachtwagen maar half wit kunnen spuiten, had toen te weinig materiaal meegenomen. Zo reed Rosendo een poosje rond met een half witte, half blauwe vrachtwagen, wat hem overigens totaal niet stoorde. We spraken af vroeg in de ochtend op een bepaalde plek, dan is het licht het beste en heb je de minste schaduw

onder de vrachtwagen. Maar op de afgesproken plek en tijd kwam Rosendo niet opdagen, achteraf bleek de motor van zijn vrachtwagen niet te willen starten. Het is in dat gebied lastig communiceren; mobiele telefoons werken niet (er is geen bereik) en ook heeft bijna niemand een telefoonverbinding thuis, dus moet je bij elkaar langs gaan of anders rondvragen. Twee dagen later een nieuwe poging; dit keer zat het mee! Heel vroeg in de ochtend vonden we een goede plek en heel voorzichtig aan begonnen we met de dynamiet. Eerst experimenteren met kleine hoeveelheden, maar die explosies waren niet sterk genoeg, daarmee kreeg je te weinig zout de lucht in. Na iedere poging moest het zout weer op de vrachtwagen geschept worden, echt een tijdrovend proces. Maar tegen negenen hadden we het, een prachtige knal met zout dat alle kanten opvloog, de perfecte ‘My White Knight’!

Scarlett Hooft Graafland
Amsterdam, januari 2012

 

 

My White Knight, 2011-2012
c-print
60 x 75 cm - edition 12
100 x 125 cm - edition 6
120 x 150 cm - edition 6

« naar column overzicht

Tell a friend
Close window

 

       

 

Request price
Close window